Specjalizacja Dobrostan Zwierząt

Nowy nabór - odroczony

  • Informacje ogólne

    Dobrostan zwierząt to dziedzina, która odnosi się do jakości życia zwierzęcia. W ostatnich latach, wraz z ciągłym rozwojem prawodawstwa na poziomie krajowym, unijnym i międzynarodowym, dobrostan zwierząt staje się kluczowym elementem medycyny weterynaryjnej. Techniki pomiaru dobrostanu zwierząt wymagają multidyscyplinarnego podejścia naukowego, które uwzględnia umysł, ciało i naturę zwierzęcia. Podejmowanie decyzji dotyczących dobrostanu zwierząt wymaga uwzględnienia nauki wraz z aspektami społecznymi, takimi jak względy etyczne, prawne, ekonomiczne i kulturowe. Lekarki i lekarze weterynarii odgrywają kluczową rolę w zapewnieniu zwierzętom dobrostanu. Kurs specjalizacyjny pozwoli zdobyć wiedzę i umiejętności wiedzę i umiejętności niezbędne do realizacji zadań z zakresu pracy urzędowych lekarzy weterynarii jak i lekarzy wolnej praktyki.

    Kurs specjalizacyjny z obszaru nr 19 dobrostan zwierząt rozpocznie się w marcu 2025 r. 

    Nabór rozpoczyna się we wrześniu  2024 r. 

    Program specjalizacji

  • Rekrutacja

    Rekrutacja rozpocznie się we wrześniu 2024 r. i potrwa do stycznia lutego 2025 r.

    Dokumenty należy przesyłać na adres:

    Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego

    ul. Nowoursynowska 159

    02-776 Warszawa

  • Wymagania wobec kandydatek i kandydatów

    1. Posiadanie dyplomu lekarza weterynarii
    2. Prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
    3. Członkostwo w  okręgowej izby lekarsko weterynaryjnej
    4. 2-letni staż pracy w zawodzie lekarza weterynarii
    5. Złożenie kompletnej dokumentacji
    6. uiszczenie opłaty wpisowej i przynajmniej pierwszą ratę czesnego zgodnie z zasadami odpłatności
  • Zasady odpłatności

    Całkowity koszt uczestnictwa w kursie specjalizacyjnym wynosi 18 250 zł, na co składa się:

    • 250 zł  opłata wpisowa, płatna przy złożeniu podania o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne,
    • 4500 zł opłata za każdy semestr, płatne przed pierwszym zjazdem każdego semestru.
  • Kontakt

    Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego

    tel: 22 59 360 70

    Kierownik kursu specjalizacyjnego:

    Dr Michał Tracz

    tel. 510 084 088; 22 59 360 78

    Sekretariat: Magdalena Zaczek tel.: 22 59 360 70

    e-mail: dobrostan@sggw.edu.pl