Misja Mleko w Tanzanii – SGGW współtworzy Center of Excellence w Tengeru
Misja Mleko. Tanzania!
Dr hab. Monika Garbowska, prof. SGGW, dr hab. Lidia Stasiak-Różańska, prof. SGGW z Zakładu Technologii Mleka oraz dr Joanna Zarzyńska z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego przebywają obecnie w Tengeru w Tanzanii, gdzie biorą udział w realizacji projektu „Improving the quality of youth education in the field of milk processing in Tanzania by improving teaching conditions – establishing a Center of Excellence”.

Projekt jest realizowany przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie we współpracy z Fundacją Nauka dla Rozwoju, w ramach działań Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP PolskaPomoc / PolishAid. Ze strony SGGW koordynuje go Prorektor ds. umiędzynarodowienia dr hab. Marta Mendel, prof. SGGW.

W ramach wizyty prowadzone są intensywne warsztaty dla nauczycieli z ośrodka LITA w Tengeru z zakresu technologii mleka. Program obejmuje m.in.:
- produkcję różnych rodzajów serów,
- ocenę jakości mleka surowego i przetworzonego,
- omówienie możliwości wykorzystania serwatki i ograniczania strat surowca.

Działania realizowane w projekcie wpisują się w misję SGGW związaną z rozwojem edukacji, poprawą bezpieczeństwa żywności oraz wspieraniem zrównoważonego rozwoju sektora rolno-spożywczego na świecie.
Na podstawie: profil Facebook / Wydział Technologii Żywności SGGW w Warszawie.