Szkolenie specjalizaczyjne higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego
Pierwszy zjazd 17-18 czerwca
Zapisz się!
Informacje ogólne
Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 15. Uczestnicy specjalizacji muszą opanować wiedzę i praktycznie się nią posługiwać w zakresie: wymogów higieniczno-sanitarnych w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego, higieny pozyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych, zasad transportu zwierząt, wymogów technicznych i sanitarnych odnośnie rzeźni i zakładów produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, zasad technologii żywności pochodzenia zwierzęcego, systemów zapewniania jakości zdrowotnej (normy ISO, HACCP i inne) oraz umiejętności wykorzystania tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, zasad audytu systemów zabezpieczenia jakości zdrowotnej i umiejętności korzystania z tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, postępowania administracyjnego (postanowienia, decyzje), znajomości prawa żywnościowego; umiejętności korzystania z technik komputerowych w dokumentowaniu, sprawozdawczości itp.
Kurs specjalizacyjny kończą się egzaminem, po zdaniu, którego uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia kursu. Ukończenie kursu umożliwia absolwentom zdawanie egzaminu państwowego z “Higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”. Pozytywnie zdany egzamin jest warunkiem uzyskania tytułu specjalisty.
Zakończenie rekrutacji 5 lutego 2023 r.
Czas trwania: 4 semestry – zjazdy odbywają się w soboty i niedziele w formie stacjonarnej oraz zdalnej
Miejsce: 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159, Wydział Medycyny Weterynaryjnej budynku nr 24 (stara weterynaria)
Liczba miejsc: 40
Kierownik kursu specjalizacyjnego: dr hab. Agnieszka Jackowska-Tracz
REKRUTACJA
Szkolenie rozpoczyna się 17-18 czerwca
Istnieje możliwość zapisania się na szkolenie specjalizacyjne.
W tym celu prosimy o kontakt telefoniczny lub za pomocą poczty elektronicznej
510 084 088
sph@sggw.edu.pl
Wymagania wobec kandydatów
- Posiadanie dyplomu lekarza weterynarii
- Prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
- Członkostwo w okręgowej izby lekarsko weterynaryjnej
- 2-letni staż pracy w zawodzie lekarza weterynarii
- Złożenie kompletnej dokumentacji
- uiszczenie opłaty wpisowej i przynajmniej pierwszą ratę czesnego zgodnie z zasadami odpłatności
Zasady odpłatności
Całkowity koszt uczestnictwa w kursie specjalizacyjnym wynosi 14 250 zł (czternaście tysięcy dwieście pięćdziesiąt), na co składa się:
- 250 zł (dwieście pięćdziesiąt) opłata wpisowa, płatna przy złożeniu podania o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne,
- 3500 zł (trzy tysiące pięćset) opłata za każdy semestr, płatne przed pierwszym zjazdem każdego semestru.
Podstawy prawne
- Ustawa z dnia 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 28 listopada 1994 r. w sprawie trybu i szczegółowych zasad uzyskania tytułu specjalisty przez lekarza weterynarii
- Uchwała Nr 82 – 2021/2022 Senatu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 30 maja 2022 r. w sprawie Regulaminu innych form kształcenia prowadzonych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Program specjalizacji
Kontakt
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
dr Michał Tracz
tel. 510084088; 22 59 360 78
e-mail sph@sggw.edu.pl