Szkolenie specjalizacyjne Higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego 2025-2027
Rekrutacja rozpoczęta
Informacje ogólne
Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 15. Uczestnicy specjalizacji muszą opanować wiedzę i praktycznie się nią posługiwać w zakresie: wymogów higieniczno-sanitarnych w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego, higieny pozyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych, zasad transportu zwierząt, wymogów technicznych i sanitarnych odnośnie rzeźni i zakładów produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, zasad technologii żywności pochodzenia zwierzęcego, systemów zapewniania jakości zdrowotnej (normy ISO, HACCP i inne) oraz umiejętności wykorzystania tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, zasad audytu systemów zabezpieczenia jakości zdrowotnej i umiejętności korzystania z tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, postępowania administracyjnego (postanowienia, decyzje), znajomości prawa żywnościowego; umiejętności korzystania z technik komputerowych w dokumentowaniu, sprawozdawczości itp.
Szkolenie specjalizacyjne kończą się egzaminem, po zdaniu, którego uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia. Ukończenie szkolenia umożliwia absolwentom zdawanie egzaminu państwowego z “Higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”. Pozytywnie zdany egzamin jest warunkiem uzyskania tytułu specjalisty.
Zakończenie rekrutacji styczeń 2025 r.
Rozpoczęcie 14. edycji szkolenia specjalizacyjnego na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej – marzec 2025
Czas trwania: 4 semestry – zjazdy odbywają się w soboty i niedziele w formie stacjonarnej oraz zdalnej
Miejsce: 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159, Wydział Medycyny Weterynaryjnej budynku nr 24 (stara weterynaria)
Liczba miejsc: 40
Kierownik kursu specjalizacyjnego: dr hab. Agnieszka Jackowska-Tracz
Dlaczego warto
Wybierając nas
- Zdobycie prestiżowego tytułu specjalisty.
- Poszerzenie wiedzy i kompetencji w kluczowej dziedzinie weterynarii.
- Lepsze perspektywy zawodowe i wyższe zarobki.
- Dostęp do najnowszej wiedzy i doświadczonych wykładowców.
- Praktyczne umiejętności w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.
W trakcie specjalizacji kładziemy szczególny nacisk na:
- Praktyczne umiejętności w zakresie wdrażania i audytowania systemu HACCP.
- Badanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Zasady i postępowania kontrolnego i administracyjnego.
- Dobrostan zwierząt w rzeźni i transporcie.
Oprócz solidnej dawki wiedzy zapewniamy:
- Wygodną infrastrukturę dydaktyczną.
- 10% zniżka na noclegi w Pokojach Gościnnych Ikar, SGGW
- Atrakcyjne zajęcia terenowe.
- Przyjazną atmosferę i integrację.
Rekrutacja
Planowany termin rozpoczęcia rekrutacji to wrzesień 2024 r.
Rekrutacja odbywa się dwuetapowo:
Nabór wniosków na potrzeby Komisji ds. Specjalizacji Lekarzy Weterynarii
Dokumenty można dostarczyć w formie elektronicznej lub tradycyjnej
należy wypełnić papierowy wniosek oraz deklarację pokrycia kosztów. Następnie zeskanować oba dokumenty do dwóch oddzielnych plików i załączyć podczas wypełniania formularza elektronicznego
- Wnioski w formie papierowej należy przesłać na adres KHZiOZP WMW SGGW w Warszawie
- Rejestracja elektroniczna w systemie uczelnianym IRK (Internetowa Rejestracja Kandydatów)
IRK
Zakończenie rekrutacji styczeń 2025
Do obu etapów rejestracji niezbędne będą następujące dokumenty:
- wniosek o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne
- odpis dyplomu lekarza weterynarii;
- odpis zaświadczenia okręgowej izby lekarsko-weterynaryjnej o stwierdzeniu prawa wykonywania zawodu;
- deklarację pokrycia kosztów specjalizacji przez lekarza weterynarii lub jednostkę organizacyjną
Adres korespondencyjny KHZiOZP
Wydział Medycyny Weterynaryjnej KHZiOZP
Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa
ZAPISZ SIĘ
Wzory dokumentów do pobrania
Wymagania wobec kandydatów
- Posiadanie dyplomu lekarza weterynarii
- Prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
- Członkostwo w okręgowej izby lekarsko weterynaryjnej
- 2-letni staż pracy w zawodzie lekarza weterynarii
- Złożenie kompletnej dokumentacji
- uiszczenie opłaty wpisowej i przynajmniej pierwszą ratę czesnego zgodnie z zasadami odpłatności
Zasady odpłatności
Całkowity koszt uczestnictwa w kursie specjalizacyjnym wynosi 18 250 zł, na co składa się:
- 250 zł opłata wpisowa, płatna przy złożeniu podania o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne,
- 4500 zł opłata za każdy semestr, płatne przed pierwszym zjazdem każdego semestru.
Dane rachunku bankowego:
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- nr: 71 1240 6003 1111 0000 4943 8060
- ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
- Tytuł wpłaty powinien zawierać:
- kod księgowy 14. edycji szkolenia: 507-30-020100-X00241-99
- imię i nazwisko uczestnika szkolenia, za którego wnoszona jest opłata
- nazwa szkolenia (w skrócie SSH) + nr semestru
Podstawy prawne
- Ustawa z dnia 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych
- Uchwała Nr 82 – 2021/2022 Senatu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 30 maja 2022 r. w sprawie Regulaminu innych form kształcenia prowadzonych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Program specjalizacji
Kontakt
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
dr Michał Tracz
tel. 510084088; 22 59 360 78
Magdalena Zaczek
tel. 22 59 360 70
e-mail sph@sggw.edu.pl