Szkolenie specjalizacyjne Higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego 2025-2027

Rekrutacja rozpoczęta

Baner specjalizacja higiena zwierząt rzeźnych
  • Informacje ogólne

    Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 15. Uczestnicy specjalizacji muszą opanować wiedzę i praktycznie się nią posługiwać w zakresie: wymogów higieniczno-sanitarnych w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego, higieny pozyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych, zasad transportu zwierząt, wymogów technicznych i sanitarnych odnośnie rzeźni i zakładów produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, zasad technologii żywności pochodzenia zwierzęcego, systemów zapewniania jakości zdrowotnej (normy ISO, HACCP i inne) oraz umiejętności wykorzystania tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, zasad audytu systemów zabezpieczenia jakości zdrowotnej i umiejętności korzystania z tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, postępowania administracyjnego (postanowienia, decyzje), znajomości prawa żywnościowego; umiejętności korzystania z technik komputerowych w dokumentowaniu, sprawozdawczości itp.

    Szkolenie specjalizacyjne kończą się egzaminem, po zdaniu, którego uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia. Ukończenie szkolenia umożliwia absolwentom zdawanie egzaminu państwowego z “Higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”. Pozytywnie zdany egzamin jest warunkiem uzyskania tytułu specjalisty.

    Zakończenie rekrutacji  styczeń 2025 r.

    Rozpoczęcie 14. edycji szkolenia specjalizacyjnego  na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej – marzec 2025

    Czas trwania: 4 semestry – zjazdy odbywają się w soboty i niedziele w formie stacjonarnej oraz zdalnej

    Miejsce: 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159, Wydział Medycyny Weterynaryjnej budynku nr 24 (stara weterynaria)

    Liczba miejsc: 40

    Kierownik kursu specjalizacyjnego: dr hab. Agnieszka Jackowska-Tracz

  • Dlaczego warto

    Wybierając nas

    • Zdobycie prestiżowego tytułu specjalisty.
    • Poszerzenie wiedzy i kompetencji w kluczowej dziedzinie weterynarii.
    • Lepsze perspektywy zawodowe i wyższe zarobki.
    • Dostęp do najnowszej wiedzy i doświadczonych wykładowców.
    • Praktyczne umiejętności w zakresie kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

    W trakcie specjalizacji kładziemy szczególny nacisk na:

    • Praktyczne umiejętności w zakresie wdrażania i audytowania systemu HACCP.
    • Badanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.
    • Zasady i postępowania kontrolnego i administracyjnego.
    • Dobrostan zwierząt w rzeźni i transporcie.

    Oprócz solidnej dawki wiedzy zapewniamy:

    • Wygodną infrastrukturę dydaktyczną.
    • 10% zniżka na noclegi w Pokojach Gościnnych Ikar, SGGW
    • Atrakcyjne zajęcia terenowe.
    • Przyjazną atmosferę i integrację.
  • Wymagania wobec kandydatów

    1. Posiadanie dyplomu lekarza weterynarii
    2. Prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
    3. Członkostwo w  okręgowej izby lekarsko weterynaryjnej
    4. 2-letni staż pracy w zawodzie lekarza weterynarii
    5. Złożenie kompletnej dokumentacji
    6. uiszczenie opłaty wpisowej i przynajmniej pierwszą ratę czesnego zgodnie z zasadami odpłatności
  • Zasady odpłatności

    Całkowity koszt uczestnictwa w kursie specjalizacyjnym wynosi 18 250 zł, na co składa się:

    • 250 zł opłata wpisowa, płatna przy złożeniu podania o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne,
    • 4500 zł opłata za każdy semestr, płatne przed pierwszym zjazdem każdego semestru.

    Dane rachunku bankowego:

    • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    • nr: 71 1240 6003 1111 0000 4943 8060
    • ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
    • Tytuł wpłaty powinien zawierać:
      • kod księgowy 14. edycji szkolenia: 507-30-020100-X00241-99
      • imię i nazwisko uczestnika szkolenia, za którego wnoszona jest opłata
      • nazwa szkolenia (w skrócie SSH) + nr semestru
  • Kontakt

    Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego

    dr Michał Tracz 

    tel. 510084088; 22 59 360 78

    Magdalena Zaczek

    tel. 22 59 360 70

    e-mail sph@sggw.edu.pl