Szkolenie specjalizaczyjne higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego
Wkrótce rozpoczęcie rekrutacji na edycję szkolenia 2025-2027

Baner specjalizacja higiena zwierząt rzeźnych
  • Informacje ogólne

    Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 15. Uczestnicy specjalizacji muszą opanować wiedzę i praktycznie się nią posługiwać w zakresie: wymogów higieniczno-sanitarnych w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego, higieny pozyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych, zasad transportu zwierząt, wymogów technicznych i sanitarnych odnośnie rzeźni i zakładów produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, zasad technologii żywności pochodzenia zwierzęcego, systemów zapewniania jakości zdrowotnej (normy ISO, HACCP i inne) oraz umiejętności wykorzystania tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, zasad audytu systemów zabezpieczenia jakości zdrowotnej i umiejętności korzystania z tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, postępowania administracyjnego (postanowienia, decyzje), znajomości prawa żywnościowego; umiejętności korzystania z technik komputerowych w dokumentowaniu, sprawozdawczości itp.

    Szkolenie specjalizacyjne kończą się egzaminem, po zdaniu, którego uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia kursu. Ukończenie szkolenia umożliwia absolwentom zdawanie egzaminu państwowego z “Higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”. Pozytywnie zdany egzamin jest warunkiem uzyskania tytułu specjalisty.

    Zakończenie rekrutacji  styczeń 2025 r.

    Czas trwania: 4 semestry – zjazdy odbywają się w soboty i niedziele w formie stacjonarnej oraz zdalnej

    Miejsce: 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159, Wydział Medycyny Weterynaryjnej budynku nr 24 (stara weterynaria)

    Liczba miejsc: 40

    Kierownik kursu specjalizacyjnego: dr hab. Agnieszka Jackowska-Tracz

  • REKRUTACJA

    Planowany termin rozpoczęcia rekrutacji to wrzesień 2024 r.

    Zapisy na szkolenie odbywać się będą poprzez internetowy system rekrutacji IRK
    Przez system IRK należy złożyć:

    • wniosek o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne
    • odpis dyplomu lekarza weterynarii;
    • odpis zaświadczenia okręgowej izby lekarsko-weterynaryjnej o stwierdzeniu prawa wykonywania zawodu;
    • deklarację pokrycia kosztów specjalizacji przez lekarza weterynarii lub jednostkę
  • Wymagania wobec kandydatów

    1. Posiadanie dyplomu lekarza weterynarii
    2. Prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
    3. Członkostwo w  okręgowej izby lekarsko weterynaryjnej
    4. 2-letni staż pracy w zawodzie lekarza weterynarii
    5. Złożenie kompletnej dokumentacji
    6. uiszczenie opłaty wpisowej i przynajmniej pierwszą ratę czesnego zgodnie z zasadami odpłatności
  • Zasady odpłatności

    Całkowity koszt uczestnictwa w kursie specjalizacyjnym wynosi 18 450 zł (szesnaście tysięcy dwieście pięćdziesiąt), na co składa się:

    • 250 zł opłata wpisowa, płatna przy złożeniu podania o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne,
    • 4500 zł opłata za każdy semestr, płatne przed pierwszym zjazdem każdego semestru.
  • Kontakt

    Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego

    dr Michał Tracz 

    tel. 510084088; 22 59 360 78

    Magdalena Zaczek

    tel. 22 59 360 70

    e-mail sph@sggw.edu.pl