Szkolenie specjalizaczyjne higiena zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego
Wkrótce rozpoczęcie rekrutacji na edycję szkolenia 2025-2027
![Baner specjalizacja higiena zwierząt rzeźnych](https://wmw.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/21/2022/07/SPH-flayer.jpg?x90612)
Informacje ogólne
Szkolenie specjalizacyjne dla lekarzy weterynarii z zakresu specjalizacji nr 15. Uczestnicy specjalizacji muszą opanować wiedzę i praktycznie się nią posługiwać w zakresie: wymogów higieniczno-sanitarnych w hodowli zwierząt rzeźnych i bydła mlecznego, higieny pozyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych, zasad transportu zwierząt, wymogów technicznych i sanitarnych odnośnie rzeźni i zakładów produkujących żywność zwierzęcego pochodzenia, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, zasad technologii żywności pochodzenia zwierzęcego, systemów zapewniania jakości zdrowotnej (normy ISO, HACCP i inne) oraz umiejętności wykorzystania tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, zasad audytu systemów zabezpieczenia jakości zdrowotnej i umiejętności korzystania z tych systemów w nadzorze nad jakością zdrowotną żywności, postępowania administracyjnego (postanowienia, decyzje), znajomości prawa żywnościowego; umiejętności korzystania z technik komputerowych w dokumentowaniu, sprawozdawczości itp.
Szkolenie specjalizacyjne kończą się egzaminem, po zdaniu, którego uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia kursu. Ukończenie szkolenia umożliwia absolwentom zdawanie egzaminu państwowego z “Higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia zwierzęcego”. Pozytywnie zdany egzamin jest warunkiem uzyskania tytułu specjalisty.
Zakończenie rekrutacji styczeń 2025 r.
Czas trwania: 4 semestry – zjazdy odbywają się w soboty i niedziele w formie stacjonarnej oraz zdalnej
Miejsce: 02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 159, Wydział Medycyny Weterynaryjnej budynku nr 24 (stara weterynaria)
Liczba miejsc: 40
Kierownik kursu specjalizacyjnego: dr hab. Agnieszka Jackowska-Tracz
REKRUTACJA
Planowany termin rozpoczęcia rekrutacji to wrzesień 2024 r.
Zapisy na szkolenie odbywać się będą poprzez internetowy system rekrutacji IRK
Przez system IRK należy złożyć:- wniosek o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne
- odpis dyplomu lekarza weterynarii;
- odpis zaświadczenia okręgowej izby lekarsko-weterynaryjnej o stwierdzeniu prawa wykonywania zawodu;
- deklarację pokrycia kosztów specjalizacji przez lekarza weterynarii lub jednostkę
Wymagania wobec kandydatów
- Posiadanie dyplomu lekarza weterynarii
- Prawo wykonywania zawodu lekarza weterynarii
- Członkostwo w okręgowej izby lekarsko weterynaryjnej
- 2-letni staż pracy w zawodzie lekarza weterynarii
- Złożenie kompletnej dokumentacji
- uiszczenie opłaty wpisowej i przynajmniej pierwszą ratę czesnego zgodnie z zasadami odpłatności
Zasady odpłatności
Całkowity koszt uczestnictwa w kursie specjalizacyjnym wynosi 18 450 zł (szesnaście tysięcy dwieście pięćdziesiąt), na co składa się:
- 250 zł opłata wpisowa, płatna przy złożeniu podania o przyjęcie na szkolenie specjalizacyjne,
- 4500 zł opłata za każdy semestr, płatne przed pierwszym zjazdem każdego semestru.
Podstawy prawne
- Ustawa z dnia 21 grudnia 1990 r. o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych
- Uchwała Nr 82 – 2021/2022 Senatu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 30 maja 2022 r. w sprawie Regulaminu innych form kształcenia prowadzonych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Program specjalizacji
Kontakt
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego
dr Michał Tracz
tel. 510084088; 22 59 360 78
Magdalena Zaczek
tel. 22 59 360 70
e-mail sph@sggw.edu.pl